Brukte klær - ressurser på avveie

Søppel er jo bare ressurser på avveie, sa engang sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen. La oss snakke sammen om hvorfor du bør satse på brukte klær, og se hvordan våre butikker er et skattekammer av klær noen andre var ferdige med, men anså som for verdifulle til å kaste.

Vintage – jakten etter perler fra en svunnen tid

bil, kjøretøy, klassiskDet er lett å tenke at nytt er best. At man har noe lengre jo nyere det er. Men dette er langt ifra alltid tilfelle. Kjøper du et fersk brød produsert på en fabrikk og et håndverksbrød fra igår vet du ofte hvilket som holder seg godt lengst på kjøkkenbenken. 

Slik er det med mange ting. Også klær. Finner du en stilig denimjakke fra Levi’s er jo ikke den dårligere om den har vært brukt i ti eller tjue år, kanskje heller tvert om.

Autentisk vintage kan kjennetegnes ved at det er ordentlig kvalitet i slitesterke stoffer, og skiller seg derfor fra klær produsert på billige samlebånd. Slike skatter er ikke alltid like lette å finne, men desto mer hjertehopp når du klarer å finne et varp blant second hand-stativene. 

Mote-influencere som Jenny Skavlan og Ingrid Bergtun har også i nyere tid vist hvordan man kan redesigne helt ordinære klær som du også finner i våre butikker og gjøre dem til nye skatter i garderoben din. 

Kjøp merkevarer med god kvalitet – få en venn for livet

Klær i luksussegmentet er, enten de er brukt eller ikke, gjerne produsert i fine materialer. Dette kan være ekte ull, silke og skinn – materialer som holder seg år etter år. Å kjøpe kvalitet kan være bra både for lommeboka og miljøet. 

Kjøper du en modell fra en anerkjent merkevare som f.eks. Chanel, Gucci, YSL eller Dior har du noe som holder seg både i stil og form i lang tid framover, og kjøper du noe brukt av dette er det større sjanse for at du har noe som ikke så mange andre har, og samtidig behøver du ikke å bytte det ut neste år.

Retro – muligheten til å være unik har blitt allemannseie

Store ruter, slengbukser, cordfløyel og blå denim og flagrende sommerkjoler med blomster og heklede detaljer fra 70-tallet går igjen i mange elementer fra det moderne motebildet. Dette gjør det til et av de enkleste tiårene å modernisere til dagens uttrykk.

Hopper vi til 80-tallet har du pastellfarger med overdimensjonerte gensere bredskuldrede jakker. Og ikke glem «old school hiphop» med trange treningsjakker og gullkjeder.

Eller vil du se ut som Kurt Cobain, kan du finne utvaskede t-skjorter med en rocka logo som gir deg en nostalgisk følelse.

På NLM Gjenbruk sine gjenbruksbutikker kan du finne sagnomsuste vintageklassikere skjult mellom stativene, merkevarer av høy kvalitet, ordinære plagg til slikk og ingenting som du kan gå løs på med mammas symaskin og klær fra en rekke tiår som lett kan kombineres med dagens varierte motebilde – tilpasset din stil og ditt personlige uttrykk. Og klærne som kommer inn neste uke vil være helt forskjellige fra dem som er her denne uken. Velkommen til skattejakt hos oss!

REGISTRER DEG SOM FRIVILLIG HER