Det er ikke så ofte at de virkelige godbitene fra nordisk design finner veien til en av Gjenbrukens butikker, men det skjer! Da er det lurt å kjenne til de mest kjente navnene!

Designere som Arne Jacobsen, Hans J. Wegner og Børge Mogensen satte Danmark på kartet med både elegante og funksjonelle møbler. I tillegg til disse velkjente og ikoniske designerne, har Danmark også produsenter som Stelton og Georg Jensen, som har bidratt til å gjøre dansk design til en global suksess. Bildet ovenfor er de kjente Svane-stolene til Arne Jacobsen.
 
Sverige har også satt internasjonale fotavtrykk gjennom IKEA, en av de største og mest velkjente møbelkjedene i verden. IKEA er kjent for sine funksjonelle og rimelige møbler, og mange mennesker over hele verden har en IKEA-bokhylle som Billy i hjemmene sine.
 
Finland har også fostret frem mange stjerneformgivere. Blant dem finner man navn som Tapio Wirkkala, Dora Jung, Pentti Sarpaneva og Maija Isola. Disse designerne har blant annet utmerket seg med en unik stil og bidratt til å skape flere klassikere som er blitt forvaltet og videreført i moderne tid. I Gjenbruken Kristiansand, ble en vase av Tapio Wirkkala (bildet under) kjøpt for kr 70,- og solgt på auksjon for kr 700.000,-.
 
Norge har kanskje ikke hatt like stor innvirkning på designverdenen som nabolandene, men det betyr ikke at det ikke finnes noen kjente designikoner. En av de mest ikoniske norske designene er String-hyllen, som ble opprinnelig laget i Sverige, men senere ble også produsert i Norge av Elverum Møbel- og Trevarefabrikk. Sigurd Resell er ofte et navn som trekkes frem, spesielt når det er snakk om møbler.
 
En av de interessante aspektene ved klassiske design som String-hyllen er at de kan generere inntekter i mange år etter at de først ble lansert. Ved å fortsette produksjonen av en klassiker som er i kontinuerlig etterspørsel, kan designere og produsenter fortsette å tjene penger på produktet i flere tiår.
 
I sum viser nordisk design hvordan funksjonalitet og enkelhet kan bli til elegant og populær design. Den nordiske designtradisjonen har alltid hatt en sterk forankring i egenart og enkelhet. Det har vært viktig å skape produkter som er funksjonelle, holdbare og enkle å bruke. Samtidig har designerne og produsentene vært flinke til å forvalte og videreføre klassikerne, slik at de fortsatt er like relevant og populære i dag som de var da de først ble lansert.
 
Nettopp fokuset på holdbarhet og enkle linjer, gjør også at mange av de nordiske designperlene virkelig er bærekraftige produkter! Og hvem vet hva som kan dukke opp av godbiter i en Gjenbruken nær deg!